(0-262) 22480

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Independentei 124

Orașul Singerei

Scrieți-ne un mesaj

ro

Ce este transparența?

      

        Termenul transparență este adesea utilizat în politică într-un sens metaforic al termenului similar din optică: un obiect transparent este acel obiect care lasă să se vadă clar conturul și detaliile obiectelor aflate de partea opusă. Cerința de transparență este adresată în scopul primirii de informații, deschidere, comunicare și evaluare. În strânsă legătură cu cerința pentru o politică transparentă este cerința unei transparențe în administrație.

         Atunci când vorbim despre transparența decizională, nu putem trece cu vederea faptul că deciziile luate de autorități nu întotdeauna sunt făcute publice. Aceste fapte au loc atât la nivel central cât și la nivel local. Aici putem aminti, de exemplu, ședințele secrete ale Guvernului RM în legătură cu repartizarea banilor publici, dar și procesul de consultare defectuoasă și aprobare netransparentă a bugetelor la nivel local. Constituirea unor platforme eficiente de dialog, în mod special la nivel local, intre autorități și cetățeni ar facilita accesul la informație publică și ar crește gradul de conștientizare a populației privind implicarea în procesul decizional,.

 

Transparenta decizionala presupune existenta a doua parti: institutiile administratiei publice si cetateanul, beneficiarul serviciilor acestor institutii. Calitatea serviciilor publice trebuie imbunatatita permanent in functie de contextele social, economic si politic. Pentru a maximiza eficienta si eficacitatea acestor servicii gradul de multumire al cetateanului este un bun indicator de performanta.

Obiectivul transparentei decizionale este acela de a obliga autoritatile administratiei publice centrale cat si locale sa faca publice proiectele de reglementari inainte ca acestea sa fie adoptate. Destinatarii reglementarilor, persoane fizice sau juridice, au posibilitatea de a formula sugestii si recomandari cu privire la reglementarile care le-au fost prezentate in stadiu de proiect. Sugestiile astfel formulate vor fi analizate de catre autoritatile initiatoare care vor decide asupra necesitatii includerii in textul final al reglementarilor.

Beneficiile transparentei decizionale sunt atat pentru administratie cat si pentru cetatean. Astfel administratia publica obtine gratuit informatii suplimentare cu privire la sectoarele de activitate vizate de reglementarile propuse si inlatura anumite probleme de implementare, iar cetatenii isi pot adapta din timp activitatea la cerintele ce urmeaza a fi impuse.