(0-262) 22480

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Independentei 124

Orașul Singerei

Scrieți-ne un mesaj

ro

Noutățile primăriei

Orașul Sângerei mai modern!

Orașul Sângerei mai modern!

03-11-2017, 11:40

      

          În orașul Sângerei, la moment, sunt în desfășurare lucrările pentru realizarea a două proiecte: ,,Renovarea rețelelor de apă în limita străzii Independenței” și ,,Canalizarea sectorului „Crama” din orașul Sângerei. Despre detaliile proiectelor sus menționate, Ziarul ,,Ecoul Nostru" au  discutat cu primarul de Sângerei, Gheorghe BRAȘOVSCHI.


D-le primar, pe strada centrală a orașului decurg lucrările de renovare a apeductului. Ce ne puteți informa referitor la acest proiect?


     „Costul total al proiectului de „Renovare a rețelelor de apă în limita străzii Independenței” este de 5926,86 mii lei, (lucrări de acum efectuate de 2240,35 mii lei). Acest proiect am fost nevoiți să-l modificăm din cauza traficului mare pe strada centrală a orașului. Dacă inițial era ca săpăturile să fie toate pe șosea, după modificare, acolo unde a fost posibil, săpăturile sau efectuat pe gazon, mai puțin să se creeze obstacol pentru circulația transportului rutier. Proiectul este finanțat de la Fondul Ecologic Național, care până la moment a achitat doar 1500.000 lei, și cu contribuția APL, care a achitat 500,00 mii lei. La moment datoriile față de antreprenor sunt de 740,3 mii lei, ceea ce tergiverseză îndeplinirea celorlalte lucrări, costul cărora este de 3986,50 mii lei. Un lucru este cert: după finisarea lucrărilor nu vom mai avea acele rupturi frecvente pe artera principală a apeductului din oraș, construită încă prin anii ’60.”


Cel de al doilea proiect în derulare este unul public-privat.

       Cît privește ,,Canalizare sectorului ,,Crama” – acesta este un proiect public-privat și a fost posibil grație și în primul rînd inițiativei Consilierului orășenesc Tudor Mocanu, care, deasemenea, a inițiat și a dus la realizarea proiectelor de construcție a apeductului și gazificarea sectorului dat.

Proiectul sus numit e în derulare al doilea an și are ca scop să dea posibilitate la conectarea rețelei de canalizare a circa 300 de gospodării din sectorul privat și prevede construcția a 7 km 300 m de rețea. La momentul dat sînt construiți 4 km 48 m și sînt conectate 150 de gospodării. Deoarece am menționat că este un proiect public-privat, vreau să spun că contribuția cetățenilor este de 591,544 mii lei și contribuția primăriei este de 300 mii lei.

Acolo unde se vrea se reușește. Sectorul ,,Crama” este un exemplu. Dacă cetățenii se implică, atunci mai repede se schimbă și condițiile de trai. Au trecut vremurile cînd așteptăm cineva să ne facă, iar noi să stăm cu coatele pe gard.

Aduc încă o dată mulțumiri locuitorilor din sectorul ,,Crama” pentru activism civic și consilierului Tudor Mocanu, care servește drept exemplu atît pentru ceilalți consilieri, cît și pentru cetățeni.

Dar știu că cetățenii se interesează și despre soarta proiectului ,,Canalizarea unui sector din partea de est a orașului și stația de purificare”, costul căreia este de circa 29 mln. lei, începutul construcției fiind din an. 2014. Nu pot relata nimic îmbucurător, deoarece s-au făcut niște lucruri ciudate și inutile. Banii au fost direcționați fără nici o logică. În loc să se fi dus la bun sfîrșit stația de purificare cea nouă, și apoi s-o unească pe cea veche la cea nouă ca să scoatem mirosul insuportabil din oraș, apoi să se extindă rețeaua pricipală, unde să fie posibilă conectarea orașului, fosta conducere a direcționat banii spre construcția unei rețele care nu era posibil de a o conecta la rețeaua principală. Sînt foarte multe semne de întrebare, aici trebuiau să se expună acei consilieri ,,deștepți”, care și atunci erau consilieri dar n-au intervenit să nu să se facă prostii. Noi încercăm să corectăm ceva, de aceea am proiectat unirea stației vechi la cea nouă și căutăm surse de finantare.